בריא, טוב לדיאטה ועשיר במינרלים – המלפפון!

אם מתחשק לכם לנשנש פרי – עדיף שזה יהיה מלפפון. הוא עשיר במינרלים הנחוצים לעור, במים המונעים התייבשות, בסיבים תזונתיים המועילים לדיאטה ובשלל רכיבים נוספים התורמים לבריאות הכליות, המפרקים ולחץ הדם שלנו.

המלפפון, בניגוד לתפישה הרווחת אינו ירק כי אם פרי. כן, החלוקה לירקות ופירות אולי נראית לרובנו טריוויאלית אבל מבחינה בוטנית זה כבר מתחיל להסתבך. למעשה ואם לדייק שהרי המלפפון, ביחד עם האבטיח הדלעת והקישוא כולם בני משפחה אחת – חשובה וטעימה מאין כמוה, הדלועיים. כולם מבחינה בוטנית, הם כפי שצוין הם פירות. בעוד שהדלעות הן פירות שהבשילו לחלוטין, המלפפון הוא בבחינת דלעת שנקטפה בטרם הגיעה לבגרותה.

קרם-יום-פרוביוטי-כריסטינה-

קרם יום פרו ביוטי של כריסטינה

הידעתם? מקור השם מלפפון ביוונית – מֶלוֹס-פֶּפּוֹנֶס

מקורו השם "מלפפון" בהכלאה של שתי מילים מקוריות מהשפה היוונית: "מֶלוֹ" =  תפוח, "פֶּפּוֹן" הוא אבטיח, ביוונית, ופירושו "מלון-אבטיח".  המלפפון בוית לראשונה בתת היבשת ההודית בערך בשנת 1,500 לפני הספירה, אבל אילן היוחסין שלו מתפרס גם עד מצרים, יוון העתיקה ורומא  ודרך סוחרים וכובשים שונים הוא הגיע גם לישראל. רבים אינם יודעים אך גם פרחי המלפפון אכילים – בארצות הברית לדוגמא הם נחשבים כגידול ייחודי שנמכר בשווקי איכרים, הם עדינים, קלילים ואפשר לאכול אותם חיים או לטגנם כפי שעושים עם פרחי הקישוא. בנוסף יצוין כי המלפפון המוכר אומנם קטן וירוק  אך הוא מגיע גם בלבן, כתום וחום אדמדם והוא יכול להיות  ארוך, דק או עבה ולפעמים אפילו מכופף.

קרם-מלפפונים-טיפולי-לכפות-ה

קרם מלפפונים טיפולי לכפות הרגליים – CND

"בתרגומים לארמית מתורגם האבטיח "מלפפון", אומר ד"ר רוביק רוזנטל ומוסיף "אך אל דאגה, המומחים מאוחדים בדעה שהאבטיח שאכלו אבותינו הוא אכן הפרי המתוק והעסיסי שאנחנו אוכלים היום. מהיכן איפה התרגום? המלפפון התלמודי-ארמי אינו מה שאנו אוכלים היום, ביוונית הוא נהגה מֶלוֹס-פֶּפּוֹנֶס, 'תפוח-דלעת', כאשר מֶלון ביוונית הוא שם גנרי לפירות שונים, ובראשם התפוח. היום משמש מֶלון כשם כללי לפירות ממשפחת הדלועיים, וביניהם המֶלון והאבטיח. בעברית נקרא בעבר המלון 'אבטיח צהוב', בעקבות השם הערבי בַּטִיח אַצְפַר. באשר למקור המקראי, כאן ניטש במחצית המאה הקודמת בין הלשונאים ויכוח מר על השאלה מהו קישוא, כאשר הלשונאי ש.ד. יפה סבור שהוא המלפפון בן זמננו, והוא מזוהה בטעות עם הקישוא עקב דמיונה של המילה ל'כוסא' הערבית, ואחרים חולקים עליו".

אסתי-לאודר-200-שקל

קרם יום אסתי לאודר

מה הגודל הממוצע של מלפפון?

עד תחילת שנות ה-90, גידול מלפפונים נמשך מהסתיו ועד חודשי האביב והקיץ. היום ניתן לקנות לאורך כל השנה את המלפפונים הסטנדרטיים, הגדלים בחממות או לפי זנים שונים, בהתאם לעונות השנה. עונת המלפפון הקלאסית היא באביב ובקיץ, כי המלפפון, מטפס ממשפחת הדלועים, אוהב טמפרטורות גבוהות. זני המלפפון הירוקים שגדלים בארץ הם: פאקוס (מלפפון ערבי, שמזכיר בצורתו קישוא, אך למעשה הוא מעין הכלאה בין קישוא למלפפון),  אריסטו, סמארה, כביס ודרבי. כ-70 אחוזים מאספקת המלפפונים בארץ מקורם בחממות המושב אחיטוב שבעמק חפר המחזיק באמתחתו כ-3,500 דונם מהם יוצאת אספקת המלפפון של המדינה כולה. שוק המלפפונים בישראל אינו נועד ליצוא, משום שבארץ מגדלים רק מלפפונים בגודל מיני, ואילו באירופה התרגלו לאכול מלפפונים ארוכים וגדולים בהרבה מאלו הגדלים פה. ואם בענייני הגודל עסקינן נוסיף כי בעוד שמלפפון ממוצע יהיה באורך של 21 ס"מ, את המלפפון הגדול ביותר בעולם גידלה הבריטית קלייר פירס שטיפחה בחממה הביתית שלה מלפפון על שהגיע עד לאורך של מטר ו-19 ס"מ. החל מאשתקד, החלו גם במושב באר מילכה, במועצה האזורית רמת נגב, לעסוק בגידול מלפפוני ענק שהגיעו ארצה היישר מהודו. עם ריכוז סוכרים גבוה, טעמים מיוחדים וקרנצ'יות מדהימה, גדלים בחממות המושב הדרומי מלפפונים המגיעים לאורך של כ-1.80 מטר…

בודי-שופ-ספוג-סבון-ברוקולי-

סבון מבית בודי שופ

איך מאחסנים מלפפון?  למרות שבאנגלית שגור הביטוי "קריר כמו מלפפון"

" (cool as a cucumber")  המלפפון די "מפחד" מקור. באחסון מסחרי אסור להחזיק מלפפונים בטמפרטורה נמוכה מ-10 מעלות צלזיוס, מכיוון שהנזק שנגרם על-ידי טמפרטורה נמוכה (נזק צינה) מקצר מאד את חיי המלפפון. במקרר הביתי כדאי לאחסן את המלפפונים כשהם עטופים במגבת מטבח לחה מעט, או במגבת נייר יבשה. אורך חיי המדף שלהם במקרר הוא כשבוע ימים, לעתים אפילו יותר, בטמפרטורה סטנדרטית לאחסון ירקות, של 4-5 מעלות. בנוסף חשוב להקפיד על הפרדת  המלפפונים והעגבניות שכן, העגבנייה פולטת גז, אשר מאיץ את תהליך הריקבון במלפפון.

אילוסטרציה-מלפפון

בריא גם לעור הפנים – המללפון

ד"ר אולגה רז קובעת: "המלפפון – ירוק בריא לכל הגוף"

למלפפון יצא שם של ירק סתמי, שלא תורם יותר מדי לבריאות. אבל האמת שונה לגמרי: הוא מכיל מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים שמסייעים למנוע מחלות לב, סרטן ובעיות בעור. "רבים חושבים שבמלפפון אין שום תועלת תזונתית", קובעת ד"ר אולגה רז, תזונאית ומייסדת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב ומוסיפה "אך הם טועים!". לדבריה ב-100 גר' מלפפונים רק 16 קלוריות, מה מאפשר לאכול את המלפפון בחופשיות. "כ-95% מתכולת המלפפון – היא מים. אך 5% הנותרים מכילים לא מעט חומרים המועילים לבריאות. המלפפון עשיר בוויטמין  K (במיוחד הקליפה), החיוני בתהליכי קרישת הדם, והמינרל מוליבדן , החיוני בפירוק חומרים מזיקים בין היתר חומרים מסרטנים (ניטרוזאמינים). המוליבדן משתתף ביצור חלבונים ובמטבוליזם של חומר תורשתי. בנוסף, יש במלפפון כמויות קטנות של מספר וויטמינים ומינרלים נוספים ובל נשכח גם את הסיבים התזונתיים הנמצאים בעיקר בקליפתו, כך שמומלץ שלא לקלף את המלפפון טרם אכילתו. בנוסף לכל אלה, מכיל המלפפון פיטוכימיקליים חשובים מאוד, כמו הליגנאנים, שלפי מחקרים קשורים להורדת הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. ניסויים פרלימינריים מצאו שבמיצוי של מלפפון טרי נמצאים חומרים אנטי דלקתיים וכן רכיבים אנטי אוקסידנטים הנלחמים ברדיקלים חופשיים. חומרים נוספים שהתגלו במלפפון טרי הם  cucurbitacins, בעלי תכונות אנטי סרטניות".

the-pamper-kit-ערכת-פינוק-ל

The pamper kit by CND

מכיל נוגדי חימצון וחומצה קפאית – המלפפון

מלפפונים על העיניים הם לא סתם אגדה. הקרירות שלהם כשהם יוצאים מהמקרר יחד עם היכולת לספוח נוזלים בהחלט מועילות להפחתת הנפיחות סביב העיניים ותמצית הפרי מייצרת פעילות אנטי דלקתית ובעלת תכונות למיצוק.  המלפפון המורכב כאמור מ-95% מים, ומתרכובת הכוללת ויטמין C, אשלגן, סיליקון, אבץ, מגנזיום וגופרית  מעניק תחושה מרעננת כאשר משתמשים בו לטיפוח העור. מאחר ולמלפפונים יש השפעה נהדרת על עור הפנים, כולל לקמטים, נוטים להכניסם למוצרי קוסמטיקה ומסכות למיניהם. אבל הכבוד של המלפפון לא נעצר במה שהוא יודע לעשות לעור הפנים, המלפפון מכיל נוגדי חמצון וחומצה קפאית המסייעת לגוף לסלק ראדיקלים חופשיים וכן מינרלים (אשלגן, מגזיום, אבץ, צורן וסיליקה), סיבים וויטמינים (B,E,C) האידיאלים גם לטיפול וטיפוח כף הרגל.

CND-מלפפונים-לכפות-רגליים

מועשר בחומרים האידיאליים לטיפול בכף הרגל – המלפפון

"שגרת טיפוח קבועה לכפות הרגליים חיונית בעיקר בשל שתי בעיות עיקריות: האחת, העדר לחות מספקת לכף הרגל הגורם לעור יבש וסדוק והשנייה, הסרת ה"קאלוס" (עור גס וקשה – שכבות עור מתות) מנקודות הלחץ והעקבים. קרם הלחות לרגל הוא בבחינת מוצר חובה, בדיוק כמו קרם הלחות לפנים. הרגליים נושאות את כובד משקלנו באלפי הצעדים שאנחנו צועדים מדי יום ותפקידו של הקרם לרכך את העור ולאפשר את הסרת העור הגס והקשה הצומח בעיקר סביב העקב, בעיקר משום שמדובר באזור שלא מוזרם אליו דם כראוי. בהעדר שימון וסיכוך ראוי העור בכף הרגל מתייבש, נעכר אך כשמזינים אותו כהלכה הוא משתפר במהירות מפתיעה. בעניין זה יודגש כי מיצוי מלפפונים מלפפונים הוא בבחינת מקור להשבת לחות שאבדה. הפרי מועשר באשלגן ובמגנזיום החיוניים לעור ומהווים מקור נהדר למינראלים והסיליקה והגופרית שבו מעודדים עור חלק ומחוטא", מסכמת אמי טוואס – המדריכה המקצועית בחברת CND.

ויקומו המלפפונים

באירופה מלפפון שימש בתור צמח מרפא ידוע לפחות מימי היפוקרטס. השתמשו במלפפון לצרכי רפואה גם בארצות אסיה, הוא ידוע כצמח מרפא ברפואה הסינית וההודית וברפואה העממית של כל ארצות אירופה.

המונח "עונת המלפפונים" אינו ייחודי רק לנו הישראלים. גם שפות אירופיות משתמשות בהלחמים שפירושם "עונת המלפפונים״: בהולנדית אומרים "קוֹמְקוֹמֶרְטַיִּט", בנורבגית "אָגוּרְטִיד" ובהונגרית "אוּבְּאוֹרְקָצֵזוֹן". אפילו בשפה האנגלית שגור המונח "קְיוּקַמְבֶּר סִיזוֹן", בכל עת שמישהו מבקש לציין את הריקנות של הקיץ.

כותבי המדור "מוקד על הבית", של ה"ניו יורק טיימס" ייחדו כתבה רחבה שהציגה מגוון שימושים יצירתיים ולעיתים אף הזויים, לפתרון בעיות יום-יומיות בעזרת מלפפונים. כך למשל אם אתם עומדים בפני פגישה חשובה או ראיון עבודה ואתם מגלים שאין ברשותכם די זמן לצחצח את הנעליים פשוט מרחו מלפפון טרי חתוך על הנעליים, הכימיקלים אותם הוא מכיל יגרמו לנעליים להבריק באופן מיידי. שימוש מפתיע נוסף: אם כתבתם בעט ושגיתם – השתמשו בחלקו החיצוני של המלפפון למחיקת הנדרש. אגב, השימוש במלפפון מתאים גם למחיקת צבעי 'קרייטון' ומרקרים, בהם השתמשו הילדים ל"קישוט" הקיר.

חוקרי מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה פיתחו לאחרונה זן חדש של מלפפון אפריקני שנקרא קיוואנו. המלפפון הזה מכיל ויטמין סי וסיבים תזונתיים בטעם מתקתק המזכירים את טעם הבננה. ה"קיוואנו" הוצג לראשונה בתערוכה החקלאית שנערכה בפברואר 2017 בתחנת "יאיר" בחצבה, שם נמצא מרכז המו"פ החקלאי בערבה התיכונה והצפונית.

מסיר-איפור-שיק-מלפפונים

מסיר איפור של שיק

המלפפון בידיכם, וכך גם הבחירה

המלפפון הישראלי עומד גם בסימן הפוליטיקה. מראה יוצא דופן נגלה לעיניהם של הפלסטינים במחסום קלנדיה הסמוך לירושלים. קצין צה"ל ועמו חיילים נוספים חילקו להם במקום שקיות קטנות ובהן זרעים של מלפפונים. בצד אחד של כל שקית הודפסו צילום של המלפפונים ופרטי היצרן ובצד השני נכתב בערבית מסר מטעם הצבא: "אל תושבי הגדה: המלפפון (חיאר) והבחירה (אחתיאר) בידיכם. סלקו מאדמותיכם את הסכינים וההרס, ותיטעו במקומם תקווה ובנייה". היו כמובן מי שהרימו גבה – אולם מהיחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים נמסר בתגובה: "בשל התקופה האחרונה, יזם המינהל האזרחי חלוקת זרעי מלפפונים לפלסטינים כמשקל המסר של הפתגם הערבי, "צריך לזרוע תקווה ולא הרס".

מלפפונים במים? הכל התחיל בגרמניה

אופנת פרוסות המלפפון במים החלה אומנם בגרמניה, אבל גם אצלנו בארץ נדמה שכל בית קפה שני מגיש פרוסת מלפפון בכוס המים גם בלי שתבקשו במיוחד – ולכן כבר אפשר להכריז שמדובר בטרנד אמיתי. רוצים להפתיע את האורחים? נסו גם אתם להגיש להם קנקן מים שבתוכו פרוסות מלפפון –  זה מאוד מרשים. הרבה טעם אי אפשר לומר שהמלפפון מוסיף למים, אבל כן מיתוספת אליהם איזו תחושת רעננות נעימה. אם בא לכם להשקיע, לכו על משקה מרענן מושקע המכיל שומר, שמיר ומלפפון כמובן. מדובר במשקה מרווה המעודד שתייה – שגרת יום עשירה בנוזלים נותנת אנרגיות. המלפפון יסייע להורדת לחץ דם וטעמו משתלב נפלא עם שאר המרכיבים במשקה.

פיטו-פריז-לשיער-שמן-על-בסיס

פיטו פריז לשיער שמן על בסיס מלפפונים

על מלפפון מר שמעתם?

האמפליה, פרי ממשפחת הדלועים, הוא למעשה "מלפפון מר". האמפליה נפוצה מאוד בדרום ודרום־מזרח אסיה, בסין, באפריקה ובקריביים. יש מי שאוכלים אותה בוסר, אחרים כאשר היא מבשילה למחצה, יש מי שאוכלים רק את תוכה, ויש מי שמשרים אותה לפני ההכנה להפגת המרירות. יש אמפליה בכמה צבעים וצורתה היא כשל מלפפון בעל זיזים.

בחודשים האחרונים החל לצוץ טרנד מוזר למדי באינטרנט – אנשים שמצלמים את החתולים שלהם לצד מלפפונים. התוצאה מאוד משעשעת – מסתבר שלא מעט חתולים מפחדים מהירק הירוק והמאורך. הטרנד הפך כל כך פופולרי, עד שהוקדש לו לאחרונה שרשור ברדיט בשם "מלפפונים מפחידים חתולים". אנא – אל תנסו בבית! לא כל מה שמשעשע – הכרחי!

השאר תגובה

המייל שלכם לא יפורסם. Required fields are marked *

*

הרשמי לניוזלטר וקבלי את הגיליון הבא לפני כולם!

שם

דואר אלקטרוני *

profashioncover88
בכל עת, ניתן יהיה להסיר את שמך מרשימת התפוצה.