לשמור על הסדר, להשתמש יותר בחד-פעמי, להקפיד לחטא את הכלים ולעקר את משטחי העבודה. יש לא מעט פעולות קלות ופשוטות שאנו, כמטפלות בתחומי הקוסמטיקה והציפורניים, חחייבות ליישם כחלק משגרת העבודה. הנה 12 כללי יסוד בסיסיים לשמירה על היגיינה בקליניקה.
מאת עמליה מזרחי
קליניקה מסודרת היא הצעד הראשון
הנה דווקא משהו שאנו נוטים שלא לייחס לו מספיק חשיבות: הסדר הכללי בקליניקה. לעיתים, אנו נשאבים לשגרת הטיפולים ובסוף היום הקליניקה נראית כאילו עבר עליה הוריקן קטן. שימי לב – הלקוחה שמגיעה אליך באמצע היום, אולי אפילו הלקוחה הראשונה שמגיעה, רואה את הקליניקה כמקום מקצועי לקבלת טיפול אסתטי. היה ואינך שומרת על סדר בקליניקה, הדבר משליך באופן ישיר על החוויה של המטופלת. בדיוק כמו שמסדרים את הסלון כשמגיעה החמות לביקור – כך הקפידי לסדר ולנקות את הקליניקה בין טיפול לטיפול ולפני שתקבלי את פניה של לקוחה. זהו הצעד הראשון בשמירה על ניקיון והיגיינה.
לצמצם הידבקויות והצטברות חיידקים – שימוש בחד-פעמי
שימוש במוצרים חד-פעמיים, אולי אינו הדבר ה"ירוק" ביותר לעשות, אך הוא הכרח כשמדובר בטיפולי אסתטיקה. פוטנציאל הזיהום וההידבקויות הוא גבוה כאשר אנו מטפלים בפנים, בידיים וברגליים ולכן עלינו להקפיד להשתמש בציוד חד-פעמי. בין אם מדובר בכפפות, בחלוקים או במשטחי אל בד על מזרן הטיפולים. השימוש בחד-פעמי יסייע משמעותית לשמירה על היגיינה.
להיפטר מהשקיות ולעבור לקערות פדיקור חד-פעמיות
כשמדובר בטיפולי פדיקור, אם עדיין לא התקדמתם לשימוש בקערות פלסטיק חד-פעמיות, הגיע הזמן שתעשו זאת. השימוש בשקיות זבל בקערה רב-פעמית אינו היגייני, נקודה. השקיות שאותן ממלאים במים אינן אטומות לחלוטין. בדיוק כמו ששקיות הזבל בבית לפעמים מטפטפות בדרכן לפח, כך בדיוק עוברים הנוזלים בשקיות שבהן משתמשים לפדיקור. התוצאה: הצטברות של חיידקים והידבקויות בין טיפול לטיפול.
מאפרים? להימנע משימוש באיפור שומני
באופן כללי מומלץ להימנע משימוש במוצרי איפור שומני לפנים. אלה עלולים לגרום מצד אחד להברקות מיותרות ולמראה מיוזע ובנוסף (ויותר חשוב מכך) לזירוז היווצרות אקנה – דלקת שמתפתחת בזקיקי השערה ובבלוטות החלב שבדרמיס. השומניות עלולה לעודד פצעונים נוספים לצוץ.
הקפידו לחטא ולשטוף את מברשות האיפור
בשל האפשרות להדבקה חוזרת מאקנה מומלץ לחטא ולשטוף את מברשות האיפור לעיתים קרובות (עדיף לאחר כל שימוש). הנחיה זו חשובה במיוחד כאשר מדובר במברשות מייק אפ ופודרה באות במגע עם אזורים גדולים בפנים. את השטיפה יש לעשות במים פושרים ובסבון נוזלי עדין. את הייבוש של המברשות נעשה בשכיבה כשראש המברשת בולט החוצה מהמגש (ונמצא באוויר) כדי לייבש היטב את כל כיווני המברשת. בצורה זו נמנע גם התפתחות חיידקים עלולים לעורר את הדלקת מחדש. ניתן גם לחטא את המברשות והמכחולים בעזרת נוזל ניקוי מכחולים ייעודי, באמצעות בנזין לבן או אלכוהול, אך ההמלצה הגורפת היא שטיפה בסבון ובמים בכל עת שמתאפשר.
ניקוי באמצעות אלכוהול? ממש לא
מהצד השני של המתרס נציין גם כי ייבוש יתר של העור מוביל אף הוא לתופעה של שומניות יתר. ברגע שמשטח העור מיובש מדי, בלוטות החלב מקבלות איתות לייצר יותר שומן ונוצר מעגל קסמים שקשה לצאת ממנו. לכן, כדאי להימנע כליל משימוש במוצרי ניקוי עם אלכוהול ולהעדיף סבון פנים או ג'ל ייעודי אשר מנקים ומחטאים באופן עדין ומאוזן ולא מייבשים. כדאי לשטוף פעמיים ביום בוקר וערב ואף לשאת דוגמיות של סבון פנים ולשטוף את הפנים במשך היום, במידה מזיעים ומתאפשר לעצור ולטפל בכך. כדאי להעדיף אל סבון ולא סבון רגיל כי הוא ניחן בחומציות מאוזנת שלא תייבש או תשמן את העור המגורה הסובל מפצעונים.
עיקור משטחי העבודה
שלב ראשון ובסיסי במניעת זיהומים והידבקויות בפטרת הוא עיקור משטחי העבודה והכלים בהם אנו משתמשים בטיפולים השונים. שימוש בחומר חיטוי כמו למשל הנוזל הכחול של MAR-V-CIDE בתחילת וסיום הטיפול מבטיח עיקור וחיטוי של הכלים. חיטוי באמצעות אלכוהול 75% או 95% מנקה ומשמיד חיידקים בלבד, שימוש בחומר חיטוי מבטיח עיקור, כלומר השמדת חיידקים וגם בקטריות באופן מוחלט.
הזעת יתר בכף הרגל – יש פתרון
הזעה היא אמנם תהליך טבעי שבו גופנו משתמש על-מנת לסלק רעלים, אך הזעת יתר עלולה לגרום להתפתחות זיהומים ופטריות שונים. מומלץ לטפל בהזעת יתר באמצעות דאודורנט לכף הרגל (כמו לדוגמא, דאודורנט מבית VARI-EZE). כדאי להשתמש בדאודורנט בעיקר בעונת הקיץ, להפגת ריחות, ולקבלת תחושת רעננות וחיטוי. טיפ נוסף, שבדרך כלל מתקשים לממש אותו בשל צווי אופנה או העדפת מראה הנעלה: בכל מקרה עדיף להימנע מנעילת נעליים סגורות לזמן ממושך.
לא לוותר על טיפולי פדיקור תכופים
אלה מאיתנו שיקפידו על טיפולי פדיקור תכופים יצליחו יותר במשימת השמירה על עור נקי, יבש, חלק ללא סדקים חתכים וקשקשים, שעלולים לגרום להופעה והתפשטות זיהומים. כל מכה קטנה לציפורניים היא מעין טראומה ומהווה פתח להיווצרותן של פטריות. טיפול פדיקור יסייע בצמצום נזקי היום יום.
אם כבר "חונקים" את הרגל, השתמשו בכותנה
אם אתם נמנים על מתנגדי אופנת הכפכפים או שנעילת סנדלים נחשבת בעיניכם כאסון אופנתי, נסו לפחות לגרוב גרביים העשויות מ- 100% כותנה נושמת. בצורה זו, תצליחו להימנע לא נעימים ולצמצם משמעותית את התפתחותן פטריות הנוצרות בתנאי לחות.
ללכת יחפים? עדיף רק בבית
כפות הרגליים שלנו הנחשפות במגע לאזורים מזוהמים עלולות לפתח זיהומים ולהידבק בקלות. בכדי לשמור על היגיינה גבוהה, הימנעו ממגע ישיר של הציפורניים עם אזורים ציבוריים כגון בריכות דגים, מקלחות ציבוריות, חדרי כושר ומשימוש בקוצצים, בפצירות ובמספריים שאינם שלכם. בקצרה, עדיף שלא להתהלך יחפים בכל מקום, בוודאי שלא במקלחות ציבוריות או באזורים רטובים בהם כולם מתהלכים יחפים (כמו בבריכה או במלתחות). הנעליים שלכם הן שלכם. כך גם הכפכפים. חישבו עליהן כמו על תחתונים: הרי לא הייתם משתמשים בתחתונים של מישהו אחר או נותנים למישהו ללבוש את שלכם, נכון?
החליפי סינר עבודה במהלך היום
הקפידי על שימוש בסינר או חלוק עבודה נקי בעת הטיפול. מומלץ לשמור בקליניקה, במיוחד לימים עמוסים וארוכים, שניים או אפילו שלושה חלוקי עבודה נקיים, היה ואת משתמשת בחלוק בד. בעת העבודה, החלוק יכול להתלכלך, להירטב, לספוג ריחות מחומרי העבודה או אפילו (אוי ויי זמיר) מזיעה. החלפת חלוק לפני תחילת העבודה, תסייע לך לשמור על סביבה נקייה מחיידקים ולמנוע העברתם מלקוחה ללקוחה.