האם נשקיע עוד דקה ומעט השתהות באמבטיה לפני השינה?
או שנוותר לעצמנו (נזניח) ונבחר בדרך קלה והעצלה להרדמות מהירה?
מאת שולי הראל רודריג.
לפעמים אנו מעט ממעיטים בערכו של נושא חשוב ולא נותנים לו מספיק תשומת לב: ניקיון העור. הזיהום הסביבתי בו אנו חיים ואותו אנו נושמים בכל יום מחדש, כל אותן שאריות של קרמים שלא נספגו, שאריות של איפור (בעיקר אצל מתאפרות כבדות), בשמים, שומנים ושמנים הנמרחים על הפנים מדי יום, כל אלה חייבים בהסרה. בהשפעתן של קרני השמש המחממות את עור פנינו, "מתבשלות" להן השאריות על פנינו ומציפות את העור תוך ייצור רעלים. אותם מרעילי עור ורדיקליים חופשיים ה"נופשים" על העור גורמים לו לנזק ומזרזים את תהליך הזדקנותו.
רעל לא חייב לתת את אותותיו מיידית, הוא עלול לחלחל לאיטו, לחדור לעור, לגרום לנזק קטן בכל פעם אך מצטבר. שגרת טיפוח לא נכונה תגרום בסופו של דבר לנזק שניתן יהיה לראות בבירור. הנזק עלול להגיע עד לשיתוק של מערכות ההגנה הטבעיות של העור. התיאור הפיסיולוגי מבהיל אך כמובן שיש פתרונות. העשייה היא חובה והמטרה העיקרית צריכה להיות שמירה על עור מטופח, בריא, נקי ורענן.
ניקוי העור מחויב בהתאמת תכשירי הניקוי. האבחנה הראשונית תהיה תמיד של סוג העור, מצב העור, אופן השימוש, הגיל והתכשיר הנבחר. שלושת סוגי העור העיקריים הינם: העור השמן/הבעייתי, העור היבש והעור המעורב. ברור, שישנם גם תתי סיווגים בחלוקה זו, דרגות שומניות, מעורבות או סבילויות של יובש או רגישויות בסיווגי העור השונים. אך בכל תכשיר נצפה למידת ריכוזיות, המשתנה בהתאם למטרה ולמאפייני העור.
אחד התכשירים בקוסמטיקה העתיקה והמודרנית הינו הסבון. הסבון נחשב לדטרגנט פעיל המשמש לניקוי הגוף והפנים אך לעיתים, לדעתי, הוא מתאים יותר לניקוי הכביסה. מיד אסביר. הסבונים ברובם מורכבים מתערובות של מלחים נתרניים של חומצות שומן. כל אלה נוצרים בתהליך הנקרא ספיניפיקציה. אותה תערובת מסירה לכלוך סורח ושומן עורי, הסבום החשוב והנחוץ כל-כך לשמירה על הגנת העור, בריאותו והמשך תפקודו ונראותו. סבון מקציף? גרוע עוד יותר.
יצרנים רבים מתהדרים באצטלות של סבונים ללא משמרים, ללא תוספות של מלח להסמכה, ללא SLS, ללא תוצרי נפט, ללא חומרי ריח וללא סבון. אבל הסבון, ככל דטרגנט אחר, פועל בשני מישורים. החלק ההידרופובי – החומצה השומנית, הנקשרת לשומן העורי. החלק ההידרופילי, אוהב מים ונמס במים. אם נפרוט את המרכיבים לפרטים, נקבל מים ושמן וזה נפלא, אבל ממה יתפרנסו כל השאר? ואכן , כמו בשיר של הסופרת והמשוררת הדגולה מרים ילן שטקליס, אכן "הסבון בכה מאוד".
נתחיל מאופן השימוש בתרחיץ ניקוי ומספר הפעמים: מומלץ ורצוי "להתנקות" כפעמיים ביום. בבוקר, כדי להסיר שומני עור עודפים ובלילה לפני הכניסה למיטה. לנקות את העור עם תכשיר ניקוי ייעודי, למטרות של הסרת איפור, פיח וכל מיני מיקרו אורגניזם ובקטריות העוגנים דרך קבע על עור פנינו. הפעילויות היזומות לניקוי העור מגוונות. באמצעות עיסוי סיבובי עם כפות הידיים או באמצעות מברשת ניקוי עדינת זיפים ומחוטאת כדבעי, או בעזרת מגבת רכת סיבים , לעיסוי קל וסטרילי (אותה יש לזרוק מיד בגמר השימוש לסל הכביסה ולא לעשות בה שימוש חוזר אלא לאחר שתכובס).
המים ידועים כמייבשי עור הפנים. אך הסבון עוד יותר. כך שהבחירה שלך צריכה להיות החלטית. מים? או סבון. אני בחרתי מים ושמן. גם את העור השמן, כמו בעור היבש, יש לנקות היטב, עם תכשיר המתאים לסוג העור, גילו ובעייתו. בכל תכשיר ניקוי אשר תבחרי שימי לב לחומציות המוצר.5.5-7 PH, אשר הינה רמת החומציות הטבעית של העור והמומלצת בתכשירי ניקוי. המלצתי הגורפת: שימוש במוצר ניקוי עור הפנים חייב להיות נעים במרקמו, מרקם של ג'ל, קרם, תחליב או מוס. מומלץ מאוד שמרכיביו, מבוססי שמנים, או רכיבים צמחיים. אלה תורמים להרגעת העור, לניקיונו ולא לייבושו. יתכנו גם מוצרי ניקוי המעורבים עם גרגירי פילינג עדינים, להסרת תאי עור מתים המומלצים לניקוי דו-שבועי ולא בעור האקנתי. הקינוח הינו תוספת של מי-פנים נטולי אלכוהול, אשר תרומתם תהיה תמיד להסדרת רמת החומציות העורית המהווה את ההגנה הבסיסית הראשונית של העור.
סוגי הסבונים המוצעים כיום מגוונים, הן בריחם, הן בנראותם ואולי גם ביעילותם. ברור לך, כי סבון שוקולד, אינו מכיל שוקולד וסבון מרציפן או סורבה, בנוי ממערך שיווקי משומן, אשר שאיפתו הינה "לנקות את כיסך" ולא את עור פנייך. גם "הטבעיים" כמו: תוספת של שמן זית או שמן קוקוס, נעימים אולי יותר, אך לדעתי, בביטחון מלא בריאים יותר בסלט הירקות המומלץ יותר גם לעור פנייך. חסידי הארומתרפיה מאמינים בתוספת של שמנים אתריים לסבון. אך המילה סבון היא עדיין סבון. אותו הדגנרט, שתפקידו להצליח להמיס ולנקות שומן ולכלוך ולעמוד בייעודו ובתפקידו.
בורסת תמציות הריח בשוק העולמי, יקרות מכדי להוסיף לסבון תמציות טבעיות וכי מי בעצם צריך אותם. הרי את הסבון אנחנו שוטפים. לא צבעו או ריחו צריכים להיות הקובעים ברכישתו. ישנה אפילו סברה כי צבעי הסבון עלולים להצטבר ברקמות העור ולגרום להתפתחות נוגדנים, אשר יגרמו למערכת החיסונית להתגונן בפניהם גם כשהם מופיעים בתכשירי תרופה. שוב, להבדיל מהצבעים הטבעיים, שהם תוצר לוואי של החומרים שמהם מופק הסבון לניקוי העור.
בחירת התכשיר הנבון ואופן הניקוי, הינו אינדיבידואלי ובהתאמה אישית ומקצועית ראשונית. סוגי העור, עונת השנה, אורח חיים, גיל וכמות החשיפה לתכשירי איפור ו"הסוואה" שונים, הם אשר ייקבעו את סוג התרחיץ הנכון. נסי שלא להתעצל, להשתמש במוצרים מהדור החדש, לא להתפס לטרנדים או לשמות מפוצצים מבטיחי קסמים אלא להתנהג עם העור בדרך הבסיסית ביותר. לנקות, לשטוף ורק אחר-כך למרוח.